vrijdag 9 januari 2015

Bloedbank

Daar viel hij op de deurmat. De uitnodiging van Sanquin om bloed te komen geven.
Ik was al bijna vergeten dat ik bloeddonor ben. De HB waarde voor een vrouw, om bloed te mogen geven, moet minimaal 7,8 zijn en daar zat ik steeds onder. Daarom had ik doorgegeven om een jaar lang geen bloed meer te geven en dat jaar was nu dus voorbij!
Vol goede moed ging ik op weg naar de mobiele afgifte locatie......
Ach, moed hoef ik er eigenlijk niet voor te verzamelen. Wel wat rekening mee houden op de dag van afname. Het is belangrijk om die dag minimaal 1,5 liter water te drinken. Na de afname wordt het afgeraden om nog zware lichamelijke arbeid te verrichten, zoals sporten. Dat is eigenlijk alles.
Als eerste meld ik mij bij de administratie. Zij voeren mijn gegevens in in de computer en ik ontvang een vragenlijst om in te vullen. 
Vrijwilligsters van het Rode Kruis staan al klaar met bekertjes water en is het al even geleden dat je gegeten hebt dan hebben zij ook nog overheerlijke grote koeken of ontbijtkoek voor je klaar liggen. Wat een verwennerij! 
Als de vragenlijst is ingevuld mag ik door naar de mobiele afnamelocatie.
Daar wacht ik op de controle die de arts zal uitvoeren. Mijn bloeddruk wordt gemeten en het HB wordt gecontroleerd. Wat een verrassing een HB van 8,6! Ruim voldoende om bloed te mogen geven!
Even later lig ik al gesetteld! En dat ziet er dan zo uit:
                                                   (bron: gezondheidsnet.nl)
Ik lig daar prima en besluit om even de ogen dicht te doen. Even uitrusten....

Meteen komt een medewerkster van de bloedbank vragen of het wel goed met mij gaat. Ik antwoord: "Prima, ik lig heerlijk!" 
Nou, zegt zij: "wij worden altijd een beetje zenuwachtig als mensen de ogen dicht doen..."
De resterende tijd kijk ik maar met grote ogen rond.
Als ik een halve liter bloed heb gegeven wordt de naald weer verwijderd. Ik krijg een indrukwekkend verband om.
Ik mag terug naar de vrijwilligsters van het Rode Kruis. Voordat je weer naar huis mag "moet" je eerst wat drinken en wat eten. Er valt uit zoveel lekkers te kiezen dat dat geen opgave is. Voldaan keer ik huiswaarts om vervolgens tevreden thuis te zijn!

1 opmerking: