vrijdag 2 januari 2015

Vogeltaart

Na al de feestdagen die we wellicht binnen hebben doorgebracht is het tijd om onze blik weer eens naar buiten te richten. Vandaag alle aandacht voor onze gevleugelde vrienden. De vogels in de tuin! Na de mon chou taart (zie het artikel van 30 december jl.) maken we nu een taart voor de vogels! Het idee komt al uit een Terdege van januari 1999. Elke winter maak ik wel zo'n taart om vervolgens enorm te genieten van alle vogels die van de taart komen eten. 
Wat heb je nodig? Een siliconen of metalen tulbandvorm; 1,5 kilo frituurblokken en een zak vogelzaad (uit de Action).

Zet de tulbandvorm op een onderzetter en vul de vorm voor ongeveer 1/3 deel met vogelzaad. 

Smelt in een steelpan 500 gram frituurblokken.
Laat het vet iets afkoelen en giet het in de tulbandvorm.

Laat het vet nu weer helemaal stollen. Omdat dit een paar uur duurt hoef je er niet bij te blijven zitten. Er is genoeg tijd om wat anders te gaan doen. Ikzelf ga dan pleetjes soppen of zuigen of zemen of wat er in huis ook is te doen. Je zou natuurlijk ook heerlijk met een boek op de bank kunnen gaan zitten. Het stollen van het frituurvet heeft onze inspanning niet nodig dit gaat helemaal vanzelf! 
Na ongeveer twee uur is het tijd om weer in actie te komen. Vul de vorm weer met een laag zaad en gesmolten frituurvet.
Weer een wachttijd van ongeveer twee uur. Dan volgt de laatste laag met zaad en frituurvet.
Zoals je ziet is de vorm dan helemaal gevuld.
Voor het beste resultaat de "taart" nog een nacht laten opstijven. Bij koud weer kan dat prima buiten anders toch een nachtje in de koelkast.
De volgende dag volgt de "onthulling"! Als je een siliconen vorm hebt gebruikt rol je die gemakkelijk van de taart af. Heb je een metalen vorm gebruikt zet die dan even in heet water zodat de taart van de wand loslaat.
Voor mij kwam er nog een hele leuke bijkomstigheid bij want de taart verdient het om mooi uitgestald te worden. Een taartplateau staat prachtig bij deze taart maar die heb ik niet. Althans......ik heb in de Kringloop ooit een plateau gekocht die bij thuiskomst veel te klein bleek te zijn.
Dit plateau stond al jaren in de kast en ik vond dat het nu de tijd was om er iets mee te doen. Ik nam 'em (weer) mee naar de Kringloop en zocht er een groot bord op.
Vond het helemaal niks.
Totdat.......

Het taartplateau op z'n kop ging en het bord er weer werd opgezet....
Helemaal naar m'n zin omdat ik onderop opeens ook nog plek kreeg om daar iets in te leggen.
Het werd een feestje om de taart op het plateau te zetten.
De taart nog wat versierd met een klimoprank.
Onderin wat vogelzaad en oud brood gelegd.
Zeg nou zelf, je bent als vogel toch niet slim bezig als je dit voorbij vliegt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten