vrijdag 12 december 2014

Budget koken

In het blad 'Boodschappen' van oktober jl. stond een recept in de categorie 'Budget koken'. 
Lekker hoeft niet duur te zijn stond er bij. Deze periode zal het er al genoeg over gaan hoe duur de maand december is. Een goedkope maaltijd zo net voor de feestdagen leek mij het uitproberen waard!
We beginnen eerst maar met de boodschappen. Wat heb je nodig om deze maaltijd, voor vier personen, te bereiden?
250 gram rijst
500 gram hamlappen, in blokjes
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
6 eetlepels arachide-, olijf- of zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
8 eetlepels ketjap manis
1 bakje boemboe voor nasi goreng
1 theelepel sambal oelek
1 bakje gebakken uitjes (in het kader van 'budget koken' heb ik hier zelf een paar uien fijn gesneden en zelf gebakken.....)

Kook de rijst en laat afkoelen.
Bestrooi het vlees met de gemberpoeder, zout en peper.
Verhit de helft van de olie en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg het vlees toe en roerbak dit goudbruin. Giet de ketjap en zoveel water erbij tot het vlees onderstaat.
Laat de babi ketjap met het deksel op de pan circa één uur zachtjes stoven. Neem de laatste 15 minuten het deksel van de pan om het vocht wat te laten verdampen. 
Verhit de rest van de olie en roerbak hierin de gare rijst met de boemboe en de sambal.
Serveer de gebakken rijst met de babi ketjap en bestrooi met de gebakken uitjes. Lekker met komkommer, gekookte sperziebonen en/of atjar tjampoer.
En toen kwamen de overige gezinsleden aan tafel.....en de reactie.....?
Iedereen vond het heerlijk! Pfffff......gelukkig. Dit budget recept bewaar ik. Voor dure tijden? Wel nee, gewoon omdat het heerlijk is!

2 opmerkingen:

  1. Mmhh klinkt heel goed. Ga ik ook eens maken. Groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé, dat ziet er lekker uit. Het recept was me niet opgevallen. Dus: het blad maar weer uit de oud papierbak gehaald......

    BeantwoordenVerwijderen