vrijdag 20 maart 2015

De (grote?) schoonmaak

Vandaag maar eens een artikel over schoonmaken. We naderen het voorjaar en op de één of andere manier begint het dan te kriebelen. De laaghangende zon die naar binnen schijnt en je haarfijn het stof laat zien. Of dat je opeens bemerkt dat het buiten niet mistig is maar dat je ramen wel een sopje kunnen gebruiken.
Mocht je totaal geen last hebben van die kriebels dan word je er vroeg of laat toch mee geconfroteerd. Ik kwam in een supermarkt en nam het inspiratiemagazine mee. Wat stond er op de voorkant?
Dus toch....
Ik kwam op Internet zo'n leuke site tegen:De Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten. Omdat zij hun producten graag willen verkopen is er hen veel aan gelegen dat wij soppen en poetsen! 
Maar waarom is schoonmaken nodig?
Daar geven zij als antwoord op: om de hygiëne! Een goede hygiëne bereiken wij door heel goed schoon te maken. Dus hier geen Franse slag maar de handen uit de mouwen!!

Foto: www.zpb.nl

Maar wat is dan schoon maken? Het antwoord op de site luidt:
 

Schoonmaken is het verwijderen van vuil en andere elementen die storend zijn voor mens en dier, materiaal en/of omgeving.

Heerlijk zo'n antwoord want wat storend is voor de één hoeft dat niet voor de ander te zijn! We voelen al enigszins een "bevrijding".

Hoe we het ook wenden of keren. Vroeg of laat moet er toch opgeruimd en schoongemaakt worden in huis.

Hoe blijven we hieronder 'Tevreden Thuis' ?
Omdat het jaren geleden zo was dat ik er was voor het huis in plaats van het huis voor mij/ons bedacht ik dat er toch wel heel veel tijd in mijn huishoudtaken ging zitten. Ik kwam op Internet het 'Gezellige huishoudclubje' tegen. Geweldig! Soort 'lotgenoten' contact.

Tegenwoordig moet je lid worden om deze site te bekijken. Een zelfde soort site waar je geen lid van hoeft te worden is: www.huishoudplaza.nl. 
Elke week ontvang je een schema van huishoudelijke taken. De site barst bijna uit zijn voegen van huishoudelijke tips. 
Let op: als je hier begint te lezen krijg je absoluut de kriebels om te gaan soppen!!!

Ik heb al heel veel profijt van de huishoud club gehad omdat je gaandeweg het jaar gaat merken dat alles in huis regelmatig aan de beurt komt. Het huis raakt echt opgeruimd zonder dat je het gevoel hebt aan de grote schoonmaak te moeten....
foto: astridmonique40.blogspot.nl
En verder houden we dat schoonmaken toch vooral leuk? Trek lekker zittende kleding aan, muziekje erbij en zie het schoonmaken als een sport.
Ik sluit dit artikel af met nog een gevonden stuk op Internet van Jelle Hermus:

Zie schoonmaken als een sport
In de sportschool word je aangemoedigd door al die fanatieke sporters om intensief mee te doen. Na een fanatiek lesje spinning of body pump ben je afgepeigerd, maar heb je een voldaan gevoel dat je wat bereikt hebt.
Pas ditzelfde thuis toe bij het schoonmaken. Zie van hot naar her lopen in je huis als hardlopen op de loopband, de volle emmer tillen als gewichtheffen en de ramen zemen als een lesje body pump. Je hebt weliswaar geen fanatieke medesporters, maar zet de wekker wanneer je klaar wilt zijn met schoonmaken. Je zult merken dat het leuk wordt om thuis te gaan sporten, euh.. schoonmaken! 

Ik ga wat doen.....

2 opmerkingen:

  1. Toch ben ik blij dat ik deze week lekker druk was met mijn werk, het naar de kapper gaan, zwemmen, een cursus, het knippen van mijn man, een vergadering, een ouderavond enz.....
    Dus gewoon géén tijd om te poetsen! Want leuk wordt dat nooit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weet je wat ook helpt? Schoonmaakdoekjes in fleurige kleuren en designs. Dan heb je zin om ze te pakken en te gebruiken!!! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen